Internett-jordskjelv vil ryste mobiloperatørene

Av Rune Rinnan - 27.apr.2006 @ 09:08 - Kommentér

Internett har snudd opp ned på mediebruk, datakommunikasjon, reisebestilling og banktjenester. Nå står mobilindustrien for tur.


Veksten i tjenester og applikasjoner basert på Internett har vært formidabel de siste 10 årene - og fortsetter. Telefonsamtaler basert på pakkedata over Internett istedenfor samtaler via telesentraler gir store kostnadsbesparelser og vil gi økt funksjonalitet. Dette utfordrer nå dagens telegiganter innenfor deres viktigste marginområder.


Mobil- og IP-telefoni forventes av mange over tid å ta over all talekommunikasjon. Mobiltelefon er i ferd med å bli enerådende kontaktpunkt på jobb, og er allerede den viktigste personlige "gadget" for folk flest. Fasttelefon blir derfor uvesentlig sammenlignet med mobilen fremover. Den sterke veksten i IP-telefoni har fjernet barnesykdommer og skapt aksept for IP-telefoni i markedet. Mye tyder på at vi nå står foran tilsvarende utvikling innen mobil IP-telefoni.

 

De store mobilprodusentene leverer allerede en rekke mobile håndsett med trådløs internettforbindelse (WLAN). 75 prosent av all mobilbruk skjer på jobb og hjemme der WLAN er tilgjengelig. I tillegg øker antallet trådløse soner radikalt. Byer som London, San Francisco og Trondheim har erklært seg som trådløse Internett-soner. I tillegg har antall flyplasser, hoteller, kaféer og bensinstasjoner med WLAN-soner eksplodert. Rimelig mobiltelefoni via WLAN vil derfor bli en stor utfordring for mobiloperatørenes minuttpriser. Internasjonal samtrafikk via IP-telefoni utfordrer i tillegg GSM-operatørenes svært høye utenlandspriser.

 

Mobilselskapene klager på manglende vekst i funksjonalitet og innholdstjenester, men tviholder på lukkede nett og sære standarder (for å kunne fakturere høye minuttpriser?). Mobiloperatørenes hybridsatsing på mobiltelefoni via UMA-standarden for transport av GSM-samtaler over Internett vil neppe være særlig kostnadsbesparende. Uten full bruk av det åpne nettet vil heller ikke vekst i funksjonalitet komme. UMA-mobilen er et tydelig forsvar og en mellomløsning fra mobiloperatørenes side. Nokia og en rekke andre teleaktører er enige om at ren mobil Internettelefoni basert på den åpne SIP-standarden er fremtiden. SIP kan over tid redusere kostnadene betydelig, øke bruken tilsvarende, samt føre til applikasjonsutvikling og funksjonalitetsvekst. Det bør den eksisterende mobilindustrien innse snarest.   

 

En aggressiv mobil GSM-leverandør, som også leverer mobil IP-telefoni rettet mot utvalgte segmenter, vil raskt kunne bli en vesentlig aktør. Gjennom leveranse av både GSM-telefoni og mobil IP-telefoni vil kundene få en komplett og svært kostnadsbesparende mobiltjeneste. Tjenesten kan bygges ut trinnvis fra ordinære GSM-tjenester og manuelt styrte WLAN-samtaler, til sømløs mobil WLAN-GSM roaming.

 

TeleVenture Management har under etablering et nytt fond med et klart definert industrielt fokus mot mobil IP-telefoni. En del av satsingen fra det nye fondet vil være rettet mot etablering av et nordisk mobiltjeneste cluster.

 

Den ovenfor beskrevne utvikling innen mobil IP-telefoni ventes å endre pengestrømmene radikalt for dagens mobiloperatører. På bakgrunn av dette venter vi en kraftig konsolidering i telekommarkedet i løpet av få år. Gjennom forvaltningen av Telenor Venture-fondene har vi 13 års erfaring i å drive aktiv verdiutvikling innen en IT- og telekomsektor i kontinuerlig og kraftig endring. De store endringene som nå forventes innen mobilsektoren fremstår som en stor mulighet for et miljø med vår kompetanse og erfaring.

 

Jeg er våryr og hilser nye trådløse tider hjertlig velkommen. Ha en god dag.


Rune Rinnan

Telenor Venture-sjef Rune Rinnan er en nestor innen det norske venturekapitalmiljøet i Norge. Siviløkonomen Rinnan etablerte risikokapitalselskapet TeleVenture i 1993 med Telenor som eier. I 1995/96 ble privat kapital emittert med 30 prosent eierandel i Telenor Venture fra industrielle investorer. I 1998/99 ble TeleVenture Management etablert med formål å lede og forvalte Telenor Venture-fondene. Fire fond er etablert frem til 2006 med internasjonal og nasjonale investorer. Rinnan var tidligere Kjell Almskogs læregutt i ABB-systemet hvor han blant annet var CFO. Rune Rinnan har bred erfaring innenfor industri og finans og har vært med på å investere og bygge opp flere milliardselskaper som Tandberg, Eltek, Q-Free og Cell Network for å nevne noen. Han har det siste året brukt mye av sin tid som styreformann på å restrukturere Opplysningen AS.

april 2006
ma ti on to fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28 29 30
             
hits