Internett-jordskjelv vil ryste mobiloperatørene

Av Rune Rinnan - 27.apr.2006 @ 09:08

Internett har snudd opp ned på mediebruk, datakommunikasjon, reisebestilling og banktjenester. Nå står mobilindustrien for tur.


Veksten i tjenester og applikasjoner basert på Internett har vært formidabel de siste 10 årene - og fortsetter. Telefonsamtaler basert på pakkedata over Internett istedenfor samtaler via telesentraler gir store kostnadsbesparelser og vil gi økt funksjonalitet. Dette utfordrer nå dagens telegiganter innenfor deres viktigste marginområder.


Mobil- og IP-telefoni forventes av mange over tid å ta over all talekommunikasjon. Mobiltelefon er i ferd med å bli enerådende kontaktpunkt på jobb, og er allerede den viktigste personlige "gadget" for folk flest. Fasttelefon blir derfor uvesentlig sammenlignet med mobilen fremover. Den sterke veksten i IP-telefoni har fjernet barnesykdommer og skapt aksept for IP-telefoni i markedet. Mye tyder på at vi nå står foran tilsvarende utvikling innen mobil IP-telefoni.

 

De store mobilprodusentene leverer allerede en rekke mobile håndsett med trådløs internettforbindelse (WLAN). 75 prosent av all mobilbruk skjer på jobb og hjemme der WLAN er tilgjengelig. I tillegg øker antallet trådløse soner radikalt. Byer som London, San Francisco og Trondheim har erklært seg som trådløse Internett-soner. I tillegg har antall flyplasser, hoteller, kaféer og bensinstasjoner med WLAN-soner eksplodert. Rimelig mobiltelefoni via WLAN vil derfor bli en stor utfordring for mobiloperatørenes minuttpriser. Internasjonal samtrafikk via IP-telefoni utfordrer i tillegg GSM-operatørenes svært høye utenlandspriser.

 

Mobilselskapene klager på manglende vekst i funksjonalitet og innholdstjenester, men tviholder på lukkede nett og sære standarder (for å kunne fakturere høye minuttpriser?). Mobiloperatørenes hybridsatsing på mobiltelefoni via UMA-standarden for transport av GSM-samtaler over Internett vil neppe være særlig kostnadsbesparende. Uten full bruk av det åpne nettet vil heller ikke vekst i funksjonalitet komme. UMA-mobilen er et tydelig forsvar og en mellomløsning fra mobiloperatørenes side. Nokia og en rekke andre teleaktører er enige om at ren mobil Internettelefoni basert på den åpne SIP-standarden er fremtiden. SIP kan over tid redusere kostnadene betydelig, øke bruken tilsvarende, samt føre til applikasjonsutvikling og funksjonalitetsvekst. Det bør den eksisterende mobilindustrien innse snarest.   

 

En aggressiv mobil GSM-leverandør, som også leverer mobil IP-telefoni rettet mot utvalgte segmenter, vil raskt kunne bli en vesentlig aktør. Gjennom leveranse av både GSM-telefoni og mobil IP-telefoni vil kundene få en komplett og svært kostnadsbesparende mobiltjeneste. Tjenesten kan bygges ut trinnvis fra ordinære GSM-tjenester og manuelt styrte WLAN-samtaler, til sømløs mobil WLAN-GSM roaming.

 

TeleVenture Management har under etablering et nytt fond med et klart definert industrielt fokus mot mobil IP-telefoni. En del av satsingen fra det nye fondet vil være rettet mot etablering av et nordisk mobiltjeneste cluster.

 

Den ovenfor beskrevne utvikling innen mobil IP-telefoni ventes å endre pengestrømmene radikalt for dagens mobiloperatører. På bakgrunn av dette venter vi en kraftig konsolidering i telekommarkedet i løpet av få år. Gjennom forvaltningen av Telenor Venture-fondene har vi 13 års erfaring i å drive aktiv verdiutvikling innen en IT- og telekomsektor i kontinuerlig og kraftig endring. De store endringene som nå forventes innen mobilsektoren fremstår som en stor mulighet for et miljø med vår kompetanse og erfaring.

 

Jeg er våryr og hilser nye trådløse tider hjertlig velkommen. Ha en god dag.


Kommentarer:
Postet av: Peter

Det er godt Rinnan ikke er i den operasjonelle delen av Telenor. 100% av bunnlinja kommer fra vanlige konsumenter som ikke trenger, ikke gidder, ikke kan benytte wlan, mobil ip, etc.

29.apr.2006 @ 14:57
Postet av: Mahmoud

Bunnlinja? WLAN er vil bli tilgjengelig for alle før eller siden. Større byer i Norge vil bli trådløse soner dominert av tjenester utenbys om ikke Norge følger med. Tenk nytt Peter, den gamle klassen du kommer fra er ute av bildet om 20-30 år.

30.apr.2006 @ 21:34
Postet av: Petter

Kommentarene til Peter og Mahmoud er betegnende for den situasjonen Telenor andre teleoperatører er oppe i akkurat nå. De tjener store penger på en teknologi som ugjenkallelig er på vei ut. Samtidig er det svært vanskelig å forsvare overgangen til teknologi det er vanskeligere å tjene penger på, og som selskapet har langt mindre kontroll over.

For de som ikke kjenner han er Clayton Christensen, http://www.claytonchristensen.com/, et godt utgangs for å forstå hvordan slike prosesser kan kjøre svært vellykkede selskaper over styr.

01.mai.2006 @ 18:00
URL: http://pettersplayground.blogspot.com
Postet av: Simen

Og herved har Mr Rinnan fått legitimert den ikke ubetydelige investeringen i Mobyson.

Ideen er god, men Mobyson har neppe den operative ekspertisen som kreves for å få dette til å fungere i praksis.

Noen som kan forklare hvordan virtuelle operatører kan styre terminering? Kan Tele2 i sitt nettverksutstyr bestemme om en inngående samtale skal routes via WLAN (dersom telefonen har kontakt den veien) eller om GSM er eneste farbare vei?

04.mai.2006 @ 15:24
Postet av: Thomas

Simen.. Ta en titt på SS7 og du vil fort se at du som virtuell operatør kan styre trafikken dit du ønsker.. Bare vær litt kreativ! ;)

22.mai.2006 @ 02:36
Postet av: Magnus Nesheim

Årsaken til at de store teleoperatørene ikke har gjort den nye teknologien tilgjengelig for markedet, er fordi det ikke er effektivt. Det er naturlig at alle operatørene beholder det nettet som eksisterer i dag frem til en bedrift faktisk velger å gå bruke den. Dette kalles å melke en melkeku på Michael Porters strategi språk. Men som Petter påpeker, det er nå svært viktig at de aktørene som har lyst til å overleve i markedet har en plan, både for videre utvikling av teknologien, og hvordan selge den mest mulig effektivt ut til markedet, når dette må gjøres.

26.mai.2006 @ 00:00
URL: http://magnusnesheim.blogg.no
Postet av: Kim Stian Ervik

Det er vanskelig å tenke seg hvordan selskaper som Telenor kan profitere på samme nivåer som i dag på internettbasert telefoni. Slik jeg ser det må de enten finn eseg selg opp på nytt om ikke mange år, eller så kan det bli en rask nedtur for Telenor og lignende selskap.

01.jun.2006 @ 02:43
URL: http://www.neteffects.no
Postet av: Peter

Og jeg fikk rett. Hvor lenge skal dere mase om dette ip-tullet?

28.okt.2006 @ 06:06

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1182119
hits